Herbata BIO – warto spróbować?

Herbata BIO. Czym różni się od zwyczajnej

Na rynku dostępna jest ogromna ilość produktów oznaczonych skrótem BIO. Kupujący często sięgają po nie, mając zaledwie mgliste pojęcie o tym co ta nazwa właściwie oznacza. Według regulacji Unii Europejskiej jest to żywność wyprodukowana w sposób nieszkodliwy dla środowiska przyrodniczego. Do tego posiadająca stosowny, świadczący o tym certyfikat, nazywana jest żywnością ekologiczną i opisywana słowem EKO, albo właśnie BIO. Tym jest też herbata BIO.

BIO – herbata

Producenci oferujący najlepsze herbaty, wśród swoich produktów mają również herbaty BIO. Czym zatem one są? Herbaty BIO, to herbaty uprawiane z wykorzystaniem certyfikowanych nawozów i środków ochrony roślin, nieszkodliwych dla środowiska naturalnego. Cały proces produkcyjny herbaty – od sadzonki, przez zbiory i suszenie – do powstania finalnego produktu musi przebiegać w sposób ekologiczny.

Czy herbata BIO jest zdrowa?

Pozytywne właściwości różnych rodzajów herbaty są znane medycynie już od dawna. Herbata zielona, oprócz całej gamy mikroelementów, zawiera również również polifenole, których działanie spowalniające rozwój wielu rodzajów nowotworów udowodniono naukowo. Herbata czerwona z kolei, wspomaga odchudzanie i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Najbardziej popularna, herbata czarna, jest chyba jednym z najważniejszych w zachodnim świecie napojów, który używany jest na co dzień przez wielką liczbę ludzi. Działa lekko pobudzająco i reguluje ciśnienie krwi.

Pozytywne działanie herbaty

Czy pozytywne działanie herbaty nie jest zaburzane przez szkodliwe substancje, takie jak nawozy i pestycydy, używane w tradycyjnych, nieekologicznych uprawach? Wiele substancji wspomagających uprawę roślin, między innymi herbaty, ma destrukcyjny wpływ na środowisko i zdrowie ludzi. Już w latach osiemdziesiątych wykazano rakotwórcze działanie wielu, powszechnie używanych w rolnictwie substancji. Środki chemiczne, użyte w uprawie obecne są również w gotowej do zaparzenia herbacie, zatem istotne jest wybieranie takich jej rodzajów, które zawierają ich jak najmniej. Herbaty BIO, w uprawie których zastosowano środki neutralne dla środowiska, a więc i zdrowia człowieka, wydają się być dobrym sposobem na ograniczenie spożycia potencjalnie szkodliwych substancji.