Rooibos i jego dobroczynne właściwości
Rooibos z RPA
Czerwonokrzew afrykański znany także jako rooibos jest rośliną rosnąca w górach Cederberg na terenie Republiki Południowej Afryki. Co ciekawe krzewy z tego gatunku nie potrzebują stosowania środków ochrony przed pasożytami. Dzieje się tak ponieważ rośliny te rosną na terenie, który jest nieprzyjazny dla innych gatunków. Natomiast czerwonokrzew rośnie tam naturalnie od setek lat. Warto wiedzieć, że jego liście są podłużne i wąskie. Kształtem przypominają igły, a roślina osiąga nawet od metra do 1,5 metra wysokości. Często rooibos klasyfikowany jest jako herbata czerwona, ale to spory błąd. W swoim asortymencie każdy szanujący się sklep z herbatami posiada oba te rodzaje.
Jak parzyć herbatę rooibos
Rooibos można zakupić w formie liści bądź torebek, a należy zaparzać go przez 4-5 minut w wodzie o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Czubatą łyżeczkę dodaje się do filiżanki z wodą. Herbata rooibos ma brązowy kolor, słodkawy smak, a także owocowy aromat. Napar nie posiada goryczki oraz nie zawiera kofeiny. Dzięki temu nie działa pobudzająco na organizm. Zestawy herbat dostępne na rynku niekiedy zawierają czerwonokrzew. Warto go skosztować, bowiem szklanka naparu jest bogata w potas, sód, magnez i wapń.