herbaty świata

Herbaty świata i miejsca ich uprawy

Zróżnicowane pod względem miejsca uprawy herbaty świata

Market lub sklep z herbatami, to miejsca oferujące najróżniejsze herbaty świata. Przy sklepowych półkach nie zastanawiamy się z reguły skąd pochodzą konkretne herbaty. Kierujemy się raczej własnymi upodobaniami, sięgając po konkretne gatunki jak herbata zielona bądź czarna. Warto jednak wiedzieć, że uprawa herbaty jest rozpowszechniona w wielu miejscach na świecie. Dobrym pomysłem jest spróbowanie ulubionych gatunków z rożnych zakątków świata. Być może odkryjemy lepszą wersję dobrego?

Gdzie uprawia się herbatę?

Chiny są największym producentem herbaty na świecie. Nic w tym dziwnego, bowiem to właśnie tam odkryto herbatę. Przez wieki pielęgnowano kulturę picia tego napoju, a proces ten trwa do dzisiaj. W Chinach rośnie wiele krzewów herbacianych, a z ich liści powstaje herbata czarna, biała, zielona, oolong, a także czerwona herbata pu-erh. Najbardziej znane regiony uprawy herbaty to Fujian, Yunnan i Zhejiang.

Indie, to drugi co do wielkości światowy producent herbat. Jedną z najbardziej znanych jest herbata czarna pochodząca z regionów Assam i Darjeeling. Herbaty z tego ostatniego regionu nazywa się szampanami herbat ze względu na wyjątkowy, delikatny smak. Na bazie czarnej herbaty powstają także aromatyczne mieszanki masala chai, znane na całym świecie. Mówi się, że nie ma jednego przepisu na ten napój, a każda hinduska rodzina posiada swój, nieco inny od pozostałych.

Sri Lanka, wcześniej znana jako Cejlon, jest trzecim co do wielkości producentem herbaty. Pochodząca stamtąd herbata cejlońska posiada pełny i mocny smak, a także złoty kolor.

Japonia z kolei przoduje w produkcji herbaty zielonej. Prym wiedzie odmiana sencha, którą bez problemu można nabyć również w Polsce. Specyficzną japońską herbatą jest natomiast matcha, która ma postać zielonego proszku. Używa się jej w ceremonii parzenia herbaty, a także dodaje do różnego rodzaju wypieków i deserów. Trzecią odmianą japońską, którą warto wyróżnić, jest gyokuro o słodkim i głębokim smaku.

Dla wielu zaskoczeniem może być fakt, że Kenia to największy producent herbaty w Afryce, a także jeden z największych na świecie. Kenijska herbata jest zazwyczaj mocna i pełna smaku. Przez to będzie to dobra herbata do tworzenia aromatycznych mieszanek herbacianych.

Z Tajwanu natomiast pochodzi wysokiej jakości herbata oolong. Najbardziej znane są takie odmiany jak Dong Ding i Ali Shan.

Unikalne cechy każdego regionu

Każdy z tych regionów ma unikalne warunki klimatyczne i glebowe. To między innymi one wpływają na smak uprawianej tam herbaty. Ogromna różnorodność upraw daje możliwości podróżowania po świecie herbaty z fascynacją. Dla osób, które nie chcą lub nie mogą podróżować po świecie, sklep z herbatami proponuje podróż szlakiem aromatów herbacianych.